Det tog egentligen en hel dag, 16 lag och ett hundratal traditionella svar a la "vi har hört det förr", när dagens sista fråga i salongen mitt i Uppsala landade hos den stora guldfavoriten och i kapten Markus Rosenbergs knä. Den var lika enkel som ärlig, men summerade också känslan hos de allra flesta i den allsvenska familjen knappa två veckor före premiären.

"Vilka lag kommer tävla om andraplatsen i allsvenskan?", frågade Thelma Ernst, som är ordförande i MFF-support.

Rosenberg skrattade lite.

"Det är typiskt Malmö", svarade Rosenberg om den starka självbilden de himmelsblå mästarna har.

Rosenberg inledde den här måndagen med att placera Lennart Johanssons stolta pokal, som ju stod ett helt år på Östgötaporten i Norrköping 2016, på podiet på scenen och satte den på spel mot en handfull seriösa och allvarliga utmanare. I Malmö är dock det ingen tvekan om att pokalen ska stanna i Malmö och en andra stjärna, som ett tecken för 20 SM-guld, ska ta plats vid klubbmärket vid årets slut.

"Vi vill alltid vara störst och bäst. Det är den mentaliteten vi har i Malmö. Många andra skulle nog vilja ha det så också", sa Rosenberg, som bara nämnde Östersund och Häcken som svar på Thelma Ernsts fråga innan han la ut texten.

"Det är en intressant säsong. Många stora och duktiga spelare har kommit hem."

Allsvenskan 2017 ser ut att bli den häftigaste, galnaste och roligaste på många år, men när jag blickar ut från den sjätte våningen från Konsert & Kongress, ser både Slottet på höjden och Domkyrkan och försöker på något sätt summera den traditionella upptaktsträffen så var det väl, om vi ska vara snälla, inte direkt klackarna i taket eller volter av förväntan efter att ha hört tränare och spelare den här dagen. Det är tur det ska spelas om det över 30 omgångar istället.

Vi lär få våra rubriker i alla fall.

Artikelbild

| Guldkapten. Markus Rosenberg vill vinna guld med MFF igen.

Dagens höjdpunkt – vid sidan av lottningen av hemmalag i cupfinalen den 13 april – var Jönköping Södras video i hopp om att sälja säsongskort, som i sig var en humoristiskt sammanfattning av en torr upptaktsträff.

Östersund och tränaren Graham Potter får alltså leda sitt lag i föreningens historiska cupfinal på hemmaplan. Det finns väl en viss charm och belöning i det, men nog suckade nog ordförande Peter Hunt, manager Jens Gustafsson och Nicklas Bärkroth en smula, när lotten var klar och man tvingas till en andra resa till Östersund inom loppet av fem dagar. Uppgiften kan vara – just i Östersund – en nog så knepig uppgift, som hade varit enklare och häftigare att lösa på sin egen arena.

"Många Norrköpingsbor kommer fira påsk i Jämtland i år", sa Jens med ett litet leende.

Det fanns en tid, när IFK Norrköping knappt syntes eller hördes före, under och efter en sån här upptaktsträff, men i takt med framgångarna på senare år och lagets hyllade sätt att spela fotboll har respekten ökat år för år. IFK Norrköping tippades trea bakom Malmö FF och AIK, när experterna sa sitt i början av dagen.

Det passar Jens Gustafsson och hans lag alldeles utmärkt.

Att man kryddar en försäsong, som verkar bli bättre för varje dag som går, och en öppning av allsvenskan 2017 med en cupfinal och en titel inom räckhåll är onekligen en smula kittlande.