På torsdag har ÅFF kallat till extra årsmöte. Enda egentliga punkten på dagordningen: att besluta om budget för verksamhetsåret 2018. Efter turbulensen och degraderingen från superettan väntar som bekant en helt annan ekonomisk verklighet i division 1. Om inget oförutsett inträffar under de närmaste månaderna går också klubben efter rejäl felbudgetering in i säsongen med negativt eget kapital.

Enligt förslaget inför nästa år sänks omsättningen från runt 20 miljoner kronor till knappt hälften. Under de senaste åren har i stort sett samtliga spelare varit heltidsanställda, men så blir det inte alls nu. Totalt beräknas personalkostnaderna, inklusive spelarlöner, uppgå till knappt sex miljoner kronor. Utöver att kontrakten skrivs om och att många spelare försvinner har bland andra managern Roar Hansen och evenemangsansvariga Carina Ingmarsson fått lämna sitt jobb.

En av de enskilt viktigaste förklaringarna till att prognosen för 2017 pekar mot ett underskott på flera miljoner kronor är att marknadsintäkterna inte alls nått upp till budgeterad nivå. Inför nästa säsong räknas med 3,6 miljoner i marknadspengar.

Artikelbild

Inklusive ersättningar och bidrag hamnar totala intäkterna på 9,6 miljoner, vilket i sin tur för 2018 skulle ge ett beräknat rörelseresultat efter avskrivningar på 929 900 kronor.

Det är ännu oklart om flera personer i styrelsen, inklusive ordföranden Muharrem Demirok, fortsätter i respektive roller efter ordinarie årsmöte på andra sidan nyår.

Åtvidabergs FF gjorde så sent som i fredags klart med nya tränarduon Daniel Hallingström och Pontus Hydén.