Nästan på dagen ett halvår har gått sedan lagkaptenen skrattade, dansade och sjöng med guldhatt på i champagnedoftande omklädningsrum i Vittsjö.

Men det var då.

Nu skriver vi 2017, LFC inledde i söndags sin allsvenska resa med 3–0 mot nykomlingen Limhamn Bunkeflo och det såg ut ungefär som man kunde förvänta sig. Solklar seger – men fortfarande en hel del att förbättra.

Det tycker Magdalena Eriksson också.

Hon säger:

– Det känns spännande. Vi gillar det här med att slå lite underifrån. Det passar oss bra. Det är väldigt inspirerande att se hur bra vi kan få ihop det med en delvis ny trupp, men fortfarande med massa talangfulla spelare.

Men helt ärligt: hur mycket suckade du när så många viktiga spelare försvann?

– Äh, jag hade det väl lite på känn. Det är så det är inom fotbollen. Det kommer att bli mer och mer så att svenska spelare förvinner allt tidigare ut i Europa. Bara att göra det bästa av det i stället för att sitta hemma och gråta.

Vann med besked

Historien kan ni säkert.

Med bland andra mål­glada anfallstrion Pernille Harder, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö numera i utlandstjänst krävs att någon annan kliver fram för att LFC ska få uppleva en säsong i närheten av samma nivå som i fjol. Marija Banusic, värvad från Eskilstuna, visade med två mål sin klass i påskpremiären på Linköping arena.

– Jag har inte varit med om att vinna så många premiärer med Linköping tidigare. Nu vann vi och det med besked. Klart att vi har mycket kvar att utveckla. Och trots att vi inte är så nöjda blev det 3–0. Det känns riktigt skönt, säger Eriksson.

Du pratar om att utveckla. Vadå?

– Mest handlar det väl om relationerna till varandra på planen. Hitta samspelet, hitta samma tanke. Det är väl där det spretar fortfarande spretar lite, men samtidigt vore det konstigt annars.

Gillar kraven

Rosengård, som inledde med att göra 7–2 (!) på Kvarn­sveden, tippas av de flesta ta tillbaka guldet – med LFC som andrahandsfavorit. Men Eriksson varnar även för Eskilstuna.

– Det har ett riktigt bra lag och är lite i samma sits som vi var förra året. De kommer också att vara med däruppe.

Ni har rätt mycket att försvara.

– Jag gillar att spela med krav och förväntningar. Vi som varit med ett tag får ta ett ännu större ansvar och har mer att leva upp till. Det tror jag bara kommer att lyfta oss.

– Vi vet att vi inte har samma krav på oss som förra året, men i gruppen är det ingen skillnad. Det är väl ingen som tror att vi ska vinna varenda match, men det är det vi kämpar för och tror på, säger Magdalena Eriksson.