Det är ytterligare en ny regel som Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte beslutade under fredagen. Utöver beskedet att det blir fria byten i herrarnas divison 2 och 3 samt damernas division 1 så kommer alltså ingen dispens krävas för kontraktslösa spelare mellan de två transferperioderna (från vinter- till sommarfönstret).

Det har varit några sådana fall de senaste åren. På lokal nivå är det IFK:s värvning av Kenneth Udjus som är mest tydlig, norrmannen värvades när David Mitov Nilsson 2016 hade brutit benet i Falkenberg. Udjus stod utan kontrakt och IFK fick dispens av förbundet för den värvningen.

Även David Boo Wiklanders flytt till Hammarby och James Keenes övergång till Halmstad är exempel på när tävlingskommittén bifallit liknande ansökningar.

Det finns dock även motsatsen.

Bland annat blev det nej för Eero Markkanens övergång till AIK och Johan Elmanders flytt till Örgryte i liknande situationer.

Nu vill förbundet göra det mer tydligt vad som gäller. Därför tar man bort regeln med att man måste söka dispens helt under perioden mellan vinter- och sommarfönstret. I Sverige finns två transferfönster, ett mellan 12 januari och 4 april och ett mellan 15 juli och 11 augusti där man kan värva spelare.

Mellan dessa fönster blir det nu fritt att värva kontraktslösa spelare utan att ansöka om dispens för detta och att spelarna måste bevisa att man aktivt sökt klubb under tiden som transferfönstret var öppet.

– Det har kommit massa frågor från supportrar, media och de klubbarna som spelare inte fått dispens att representera. Vi har kommit fram till att vi gör så här för då slipper vi all diskussion och det blir rättvist, säger tävlingskommitténs avgående ordförande Gerhard Sager till Fotbollskanalen.

Detta gäller alltså mellan att vinterfönstret stängt och sommarfönstret öppnar, från den 5 april till den 14 juli. Efter att sommarfönstret stängt 11 augusti blir det nu istället helt stopp för att värva någon spelare över huvud taget. Inte heller kontraktslösa spelare blir tillåtna att ta in under den perioden.

Detta för att inte de sportsliga förutsättningarna ska ändras mitt under den delen av säsongen där serierna går in i sitt avgörande.

Ingen motsatte sig de nya reglerna på representantskapsmötet.