På torsdagen samlades spelare och ledare i IFK på Östgötaporten för sista gången det här året. Efter lite gemensamt snack blev det prestigefylld bowling som avslutade säsongen som gav en sjätteplats i allsvenskan.

Nu väntar några dagars vila för spelarna.

– De får nästan två veckors ledighet nu, jag tror de behöver det. Sen, från slutet av november, har varje spelare fått individuella träningsprogram att följa. De som är kvar i Norrköping kommer kunna träna här, för en del som kommer befinna sig på annan ort har vi till och med ordnat med personlig tränare, berättar IFK:s manager Jens Gustafsson.

5 januari samlas truppen igen för individuella tester av olika slag och sen drar försäsongsträningen i gång ordentligt. 27 januari åker IFK på kombinerat match- och träningsläger till Albufeira längs Algarvekusten i södra Portugal – samma plats där man har varit under samma årstid även 2016 och -17.

Under de elva dagarna i den portugisiska solen (förhoppningsvis!) blir det givetvis träning men också deltagande i internationella The Atlantic Cup.

– Vi ska spela tre matcher mot internationellt motstånd, vilka lag som kan bli aktuella är inte klart än. Förra året spelade vi två matcher i Portugal, men vi tycker det är bättre med tre tuffa matcher. Träna kan vi göra lika bra här hemma. Vi har faktiskt ifrågasatt själva lägret just av den anledningen, men nu blir det mer fokus på fler matcher, säger Jens innan han och truppen ger sig iväg för att kasta bowlingklot.

– Jag räknar med att vinna, säger Jens och skrattar.

I vintras mötte IFK Shakhtar Donetsk från Ukraina och Mattersburg från Österrike på Portugallägret. Det blev två förluster då, 1–6 respektive 1–3.

Atlantic Cup brukar ha med en del lag från Östeuropa, men även några svenska och danska klubbar, i de olika grupperna.

Väl hemma igen ska IFK träningsspela mot Jönköping, som just nu är illa ute i det allsvenska kvalet mot Trelleborg, innan Svenska Cupens gruppspel drar i gång i mitten av februari. Grupperna lottas på måndag men klart är att IFK och Örebro finns i samma grupp, där ytterligare två lag ska lottas in.

– Sen beror det ju på hur långt man går i cupen, hur många träningsmatcher till det kan bli och så. Vi får helt enkelt se, säger Jens.

Nikola Tkalcic, Marcus Falk Olander och Andreas Hadenius har utgående kontrakt. Vad som händer med de tre är fortfarande oklart, men de har själva meddelat att de räknar med att få lämna laget.

– Det är tre fantastiskt trevliga människor, men allt handlar om hela truppbygget och givetvis vad de själva vill också, säger Jens.

IFK-managern kan inte svara på hur många nya spelare som finns med när laget återsamlas efter nyår. Isak Pettersson, målvakten från Halmstad, är klar.