Känner ni igen den här före detta IFK-spelaren? Jodå, det är en polsk mittfältare som kom till Norrköping från storlaget Bayern München under hösten 2001. Dawid Banaczek är idag 37 år och det har hunnit gå 14 år sedan han lämnade IFK och den svenska fotbollen.

Han gjorde några månader i IFK när laget kvalade sig kvar mot Mjällby under sin första tid i klubben. Han försvann till polska Radomsko när han inte fick ett nytt kontrakt trots det lyckade kvalspelet, men kom tillbaka under sommaren 2002 och var kvar till augusti 2003.

En tid som satt minnen och spår i honom.

Artikelbild

| Dawid Banaczek från besöket i Norrköping.

Imponerad

Inför premiären mot Hammarby för ett par veckor sedan dök Dawid Banaczek åter upp i Norrköping och på Östgötaporten.

Han ville återse sin gamla hemstad.

– Jag har många gånger velat göra en sentimental resa till Norrköping, och nu lyckades jag återvända dit efter 14 år. Jag ville träffa mina vänner, se platser som jag fortfarande har i mitt hjärta och återse klubben där jag spenderade mer än två år. Jag ville också visa min dotter en del av mitt förflutna. Jag är väldigt glad att jag fick tid att göra den här resan, berättar Banaczek för NT-sporten nu när vi når honom hemma i Polen dagen innan måndagens match mot Sirius.

Hur mycket tycker du hade förändrats sedan tiden när du spelade här?

– Väldigt mycket var annorlunda, klubben har utvecklats i rätt riktning. Jag är imponerad över arenan, IFK:s nya kanski och all proffsig personal. Det är en stor glädje i hjärtat att höra om IFK:s sportsliga resultat som mästare 2015 och trea förra året.

Han spenderade ett par dagar i Norrköping, men hade flyget bokat hem lagom till avspark mot Hammarby.

– Tyvärr kunde jag inte se matchen. Men jag kände av den häftiga atmosfären före matchen. Jag såg många supportrar från IFK och Hammarby vilket var kul eftersom jag sällan får chansen att se saker ur fansens perspektiv. Det var häftigt att se så många IFK-fans runt arenan och över hela stan.

Fina minnen

Om IFK idag är ett etablerat lag i allsvenskan, som de senaste två åren varit ett topplag i Sverige, så var det lite annorlunda under Dawid Banaczeks dagar i stan. Även om man kvalade sig kvar 2001 gick det ändå som det gick 2002.

Laget åkte ur och sedan började en väldigt tung period för klubben i superettan.

– Ur ett sportsligt perspektiv var det inte lika bra då som det är nu, påpekar Banaczek med ett skratt.

– Men oavsett det har jag många fina minnen. Jag kommer ihåg min första match mot Djurgården och mitt första mål i samma match. Även om det var en bortamatch var många av våra fans där och stöttade oss, det var härligt. Sedan minns jag alla fantastiska människor jag lärde känna. Först och främst Tor-Arne Fredheim, som var den som ville ha mig till IFK. Dessutom Håkan Ericson, Björn Ahlberg, Roger Ekström, Filip Apelstav som var en väldigt bra spelare och är en bra vän för mig, Jojje Karathanasis, Patrick Kieback och många fler. Listan är väldigt lång.

Var det någon kvar i klubben som du träffade när du var här?

– Ja, Tony Martinsson var där. Han var assisterande tränare på min tid. Det var trevligt att se honom igen efter alla de här åren.

Driver egen akademi

Efter att Dawid Banaczek lämnade stan i augusti 2003 har han hunnit med en hel del fotbollsmässigt. Han lämnade för Widzew Lodz i hemlandet där det blev en kort sejour.

– Efter IFK Norrköping har jag också spelat i Amica Wronki, Zaglębie Lubin, Etnikos Asteras, FC Vaduz och Sigma Olomouc. Efter det flyttade jag tillbaka hem till Gdansk, där jag började jobba som tränare (först i Kaszubia Koscierzyna och sedan i Lechia Gdansk). Jag har också grundat min egen fotbollsakademi som heter Football Pro Academy, berättar Dawid Banaczek.

Slutligen, hur tror du det kommer gå för ditt gamla lag IFK i år?

– Det jag sett de senaste åren är att de utvecklats till ett starkt lag i Sverige. Konkurrensen är tuff, men jag tror IFK har alla chanser och är på rätt väg för att kunna bli mästare igen.