IFK inledde cupspelet den här våren lite trevande med två oavgjorda i gruppspelet. Men 7–0 mot Halmstad säkrade avancemang och sedan har laget gått fram starkt.

2–1 borta mot IFK Göteborg i kvartsfinalen.

4–0 hemma mot Brommapojkarna i semin.

Nu väntar en final för första gången sedan 1994.

Läs mer: Potter om hemmaplan: "Amazing"

På den årliga upptaktsträffen, den här gången på Uppsala Konsert & Kongress, har spelplatsen precis lottats fram av förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Det är sedan några år tillbaka inte längre neutral plan utan ett av lagen får spela hemma – och så delas intäkterna mellan lagen och förbundet.

Och lotten föll så att det är Östersund som blir hemmalag. Matchen kommer alltså spelas på Jämtkraft Arena.

– Det kommer bli häftigt. Ur klubbens perspektiv är det fantastiskt att få spela hemma, det kommer bli en häftig atmosfär, säger Östersunds tränare Graham Potter om att få matchen i Östersund.

– Det är en inspirerande uppgift. De är ett bollskickligt lag som överraskat många under en lång tid. Det kommer bli kul, säger IFK-managern Jens Gustafsson om lotten som han förmodligen helst inte ville se.

I den efterföljande omröstningen på upptaktsträffen trodde bara 26,6 procent på IFK.

– Det är inte här matchen avgörs, vilket är tur. Men enligt uppgift är det många Norrköpingsbor som ska fira påsk i Östersund så vi kommer få ett stort stöd även om det är långt bort, fortsätter Jens Gustafsson.

Artikelbild

Svenska cupens final spelas 13 april.