Det är femte året i rad som Svenska Spel via Gräsroten delar ut över 50 miljoner kronor till landets klubbar för att gå till ungdomsidrotten. Det är kunderna som själva valt att välja sina favoritföreningar som baserat på det får pengarna.

Klubbarna i Östergötland får totalt 2 587 046 kronor som går till totalt 351 föreningar i länet.

33 832 supportrar har totalt bidragit genom aktiva val av de klubbar som får pengarna. Allra mest går till IFK Norrköping som får 369 128 kronor.

Artikelbild

– Gräsroten ger oss ett bra ekonomiskt bidrag och stärker hela vår ungdomsverksamhet. Pengarna för i år kommer hjälpa till att finansiera vår nya ungdomsanläggning, så att fler ungdomar får tillgång till kvalitativ träning, säger Fredrik Nilsson, SLO i IFK, i ett pressmeddelande.

Näst mest pengar går till Åtvidaberg som får 157 626 kronor.

– Gräsroten betyder enormt mycket för oss! Vi planerar att investera pengarna i vår ungdomssektion, där vi bland annat finansierar ungdomslagens cupmatcher och köper in nytt material, säger Almer Ljutika, pressansvarig i Åtvidabergs FF.

Som tia på listan finns Linköpings Tennisklubb.

Artikelbild

– Gräsroten innebär ett fint stöd till vår förening, där pengarna går till fortsatt stöd för juniorverksamheten. Detta kan handla om inköp av material, utveckling av ledare och sociala aktiviteter, säger Michael Holmberg, chefstränare i Linköpings TK, i pressmeddelandet.

Fotbollen är den sport som får mest. Följt av ishockeyn. 1 720 932 kronor går till fotbollen och 140 238 till ishockeyn.

Artikelbild

– Varje år jublar fotbollsföreningar i Östergötlands län när pengarna från Svenska Spels Gräsroten delas ut. Pengarna är mycket välkomna och tack vare dem kan fler barn och ungdomar komma i rörelse och börja utöva fotboll, säger Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll som nyligen kvalade in till VM.