Söndagens semifinal i cupen mot BP var självklart en försäsongshöjdare. Nackdelen blev ett rejält brandskattat lag till den traditionella derbymatchen mot Åtvidaberg inför seriestarten.

IFK-laget, med ett par A-lagsspelare men mestadels ungt och från Sylvia, mötte ett betydligt mer A-lagsbetonat ÅFF. Och laget från superettan var inte bara starkare på papperet utan även i praktiken.

Bakom 1–4 låg en rätt rejäl dominans från de blåtröjade som dessutom hade fyra bollar i ribban och stolpen.

Artikelbild

Marcus Falk Olander, som var tillbaka i spel efter skada för andra gången den här försäsongen, försökte inte snacka bort siffrorna.

– Det var en skillnad. De var duktiga och tyngre än oss. Vi spelade småfinurligt men saknade väl den vuxna skärpan i vissa lägen. Men många yngre gjorde det väldigt bra. Det var imponerande att se och bra för framtiden. En jätteviktig match för alla oss att få, sa "Falken" som var mittback och kapten för kvällen.

Han kunde köpa klasskillnaden.

– Det visade sig i en del lägen och det ska göra. Men det är ju en del i utvecklingen, för alla, att få bra matcher.

Artikelbild

| Tremålsskytten Emil Bellander.

"Falken" tar gärna på sig mentorsrollen för att försöka förädla alla unga spelare som poppar upp på Östgötaporten.

– Det är fantastiska fotbollsspelare. Sen är det det sista, i vissa dueller och avgörande situationer, där man saknar tio procent inställning. Att man går in med allt man har. Men det lär man sig, sa han.

Artikelbild

| Andreas Hadenius, forward för dagen.

Även den assisterande tränaren Mathias Florén kunde tugga i sig derbyförlusten med tanke på förutsättningarna. Han fick se en straffreducering till 1–2 genom Eric Smith men ÅFF hade det mesta av spelet och en tremålsskytt i Emil Bellander.

– De var lite för bra i dag. Men vi gjorde allt vi kunde, det bästa vi kunde, och fick ändå leva lite vid 1–2 och straffen, sa "Florre" utanför omklädningsrummet.

Artikelbild

Ni hade ett par hyggliga perioder ändå.

– Ja, absolut. Vi kom ut jättebra i andra halvlek men över 90 minuter var det ju skillnad. Ungefär en tre–fyra bollar som det blev.

– Men åter igen, det var en jättebra match för oss. Sylviakillarna som inte spelade i helgen var ju med och fick erfarenhet, plus de från A-truppen som inte var med i cupmatchen. Sen är det ju alltid surt att förlora, men om man ska se det nyktert och realistiskt kan jag inte begära mera.