Dagen efter allsvensk omgång är det gym som gäller för de med Jönköpingsmatchen i benen. Fystränare Jonas Hellberg grillar inhopparna Alexander Jakobsen och Daniel Sjölund, som skulle stå över U 21, med intervaller på löpbandet.

Högintensivt, svettigt.

Ett ständigt jobb med att hålla fotbollens kroppar i trim – hårdvaran.

Efter vikter och nedvarvning infinner sig den behagliga känsla som träning ger, även för elitidrottare.

Daniel Sjölund fick sina första allsvenska minuter efter skadan och kom tillbaka till en ny spelmodell, nytt sätt agera.

3–4–3.

Justering av mjukvaran.

Om det är möjligt att sätta en sifferkombination på den allt mer taktiskt drivna elitfotbollen.

– Det känns modernt, roligt och spännande att se vad man kan göra av det. Det är ett bra läge att testa, sedan får vi se hur det faller ut, säger Daniel Sjölund utanför omklädningsrummet på Östgötaporten och fortsätter:

– För trebackslinjen och de två innermittfältarna kanske det inte är så stor skillnad som det kanske är mer för kantspelarna och våra tre forwards. På något sätt kunde vi kanske ha väntat till januari att genomföra den, men nu kommer det att testas mot tufft motstånd, säger den erfarne mittfältaren.

Målvaktstränare Maths Elfvendal åker ofta runt och besöker olika klubbar mellan säsongerna. Landslagssamlingarna spär också på kunskapsbanken. Det skiljer mycket i vikten av det taktiska upplägget beroende på liga eller vilken tränare det är.

– När jag var i Hoffenheim där Julian Nagelsmann tränar berättade de att mot en viss motståndare kunde de skifta mellan tre olika taktiska uppställningar under en och samma match. En del lag hade de läst in att de ändrade uppställning i ett visst skeende i matchen, då ändrade Hoffenheim för att behålla det taktiska övertaget.

I lördags utmanövrerade Hoffenheim omöjliga med Bayern München till synes ändlösa resurser och tränaren Carlo Ancelotti med tre Champions League- och ligatitlar i fyra länder.

Det var tredje gången som Nagelsmann gjorde det.

– Vad vore Östersund utan Graham Potter? Förmodligen en nedflyttningskandidat med tuffa ekonomiska ramar, säger Maths retoriskt.

Men det gäller att ha spelare som kan ställa om. Organisation som klarar av att identifiera och analysera.

– Fotbollen går framåt. Man har betydligt bättre möjligheter att ha koll på motståndarna med ny teknik. Det är lättare att vara bättre idag som fotbollsspelare, samtidigt som det också kräver mer. Att kunna slå över taktiskt på ett bra sätt så att det ska kunna ge utdelning, säger Daniel Sjölund.

Den erfarne mittfältaren ser också en viss fara med att informationsflödet ökar.

Det är trots allt agerandet och reaktionen på det som utespelar sig ute på gräset som spelarna ställs inför.

– Det kan bli för mycket av det taktiska. Det kan bli för komplicerat om man ger sig in i för mycket detaljer. Det är en jättesvår balans för tränarna.

Daniel Sjölund gillar visionen, ändringen av spelsystemet och den utmaning som IFK-spelarna ställs inför. Om det håller eller om det blir nya justeringar mellan säsongerna återstår att se. Testet mot Jönköping Södra föll väl ut, men det är ett lag som defensivt skiljer sig från andra med sitt man-man-spel.

– Fördelen med det här spelsättet är att man kan kliva fram och sätta press med tre spelare, skulle man bli förbispelad så är det bara att falla hem. Då blir det 5–4–1 men lågt. Det är där man vill vara någonstans, att man kan sätta hög press men att man också kan acceptera att motståndaren har lite boll i perioder. Det ska bli lite intressant att testa det mot lite olika motstånd, säger Sjölund om uppdateringen av mjukvaran.