Han pustade ut efter att nykomlingen tagit sommarlov med en ny seger i division 2-fotbollen. Det blev onödigt spännande mot bottenlaget Värmdö i den nedåtgående kvällssolen på Linköping arena, men det blev seger med 3–2, tre viktiga poäng och upp på 20 totalt.

– Nu ska det mycket till för att vi ska behöva hamna illa till i höst. Två segrar till borde räcka, sa Johansson.

Han såg belåten ut.

Artikelbild

Det gjorde han också när samarbetet med division 1-laget Linköping City kom på tal.

– Det blir bara bättre och bättre och målet är att vi ska kunna följa med i deras i takt. Inför hösten räknar jag med att vi ska skriva ett utlåningsavtal som gör att några av deras unga spelare kan spela även för oss. Det känns kanon.

Betyget på våren?

– Godkänt, absolut. Som nykomling skulle jag säga godkänt med råge. Men för den skull är vi inte nöjda. Vi vill etablera oss på övre halvan.

Efter en poängmässigt skral upptakt har unga AFK växt in i den större kostymen och alltså skaffat sig ett mycket gott utgångsläge inför hösten. Lördagens match, som på grund av det som utspelade sig i Samara under eftermiddagen, flyttades fram ett antal timmar och var en match som mer eller mindre skulle vinnas.

Och AFK vann.

Utan att imponera, men ändå.

Gästerna tilläts att skapa väl mycket och få till en hyfsat dramatisk avslutning. Hemmalaget var klart vassast före paus och kunde/borde ha avgjort redan där. Kvicke yttermittfältaren Fabrice Junus visade vägen med två mål och i andra halvlek stötte sedan Adam Samuelsson in viktiga 3–1.

– Onödigt spännande, sa Jonte Johansson.