2000 spelade Borensbergs IF:s herrar i division 4. Då ramlade man ur och sedan har de inte varit tillbaka. Förrän nu vill säga. För i höstas tog de hem divison 5-västra och tog efter nära 20 år klivet tillbaka upp i fyran.

Och när serien drar igång i slutet av april tänker tränare Ibrahim Beganovic se till att laget är redo.

– Vi tog en månads uppehåll efter serien. Sen har vi tränat två gånger i veckan sedan i november och nu från januari går vi upp på tre gånger i veckan. Vi måste göra vad vi kan för att inte bli en dagsslända. Det är det som det handlar om, säger han.

Beganonovic berättar att han har en trupp på 30 spelare att tillgå. Men att det bara är ett fåtal av dem som har spelat högre upp än i division fem och han menar att det är ett kliv att ta för dem nu.

– Det ska vi kompensera genom att vara föreberedda när det drar igång. Jag vill inte att vi ska ha någon startsträcka på en massa matcher och halka efter. Vi ska vara med från start. Det är främst fysiken som är den stora skillnaden. De flesta lagen i fyran ligger ju på en högre nivå där även om vi vann femman. Vi har kanske två-tre spelare som är på den nivån. Så därför har vi lagt in en hel del mängdträning nu i början, säger han.

Ett träningsläger på Mallorca i mars är inplanerat som en del i de fröberedelserna. Dagarna de ska tillbringa där menar Beganovic dock inte handlar om att förbättra fysiken eller fotbollspelandet i första hand.

– Man kittar ihop laget och skapar en lagkänsla. Skapar minnen som man kan ha med sig genom hela säsongen.

Några namnkunniga nyförvärv har Borensberg inte att presentera. Tre-fyra nyförvärv har de fått men där menar Bif-tränaren att det handlar mer om att bredda truppen än att spetsa till den.

Det som han hoppas på är att några av spelarna som redan finns i truppen ska ta ytterligare steg och bli den spetsen.

Några du hoppas extra mycket på?

– De yngre spelarna som kom till oss från Maif för två år sedan och spelade i juniorallsvenskan innan dess. De är ju bara 18-19 år och där förväntar jag mig att det ska hända saker. Vi har August Turi som fick en hel del av förra säsongen spoilerad av skador. Sen har vi vår målis Lias Törngren som bara är 17 år och redan spelat två säsonger i femman. Jag tycker han var femmans bästa målvakt i fjol, han kan verkligen bli ett utropstecken, säger Beganovic.

Han fortsätter:

– Och vinner man skytteligan på 26 mål i femman så hoppas jag verkligen att man fortsätter göra mål i fyran. Kanske inte 26 stycken men kan Jonathan Beganovic göra 15 mål så kommer det vara guld värt för oss. Sen har vi Victor TIllgren som varit väldigt mycket skadad men som nu har tränat bra. Vi hoppas att det gamla köttet håller så kan han nog få en nytändning. Sen har vi många killar som kan blomma ut. Vi har ju 25 spelare i truppen som är under 25 år gamla.

Vad tror du om era chanser i fyran?

– Jag ser med ro fram emot säsongen. Vår ambition är mycket större än att bara klara kontraktet.