Niklas Busch Thor, 30, har ett förflutet i Norrköping där han gick på fotbollsgymnasium. Under sin tid på Ebersteinska gymnasiet spelade han dessutom en del träningsmatcher med både IFK och Sylvia. När undertecknad når honom på telefon så häpnar den nuvarande Sirius-spelaren.

– Du är ju inte från Norrköping.

Blir du besviken?

– Nej, men det är ju roligt att lyssna på, skrattar han.

Minnen från Norrköping

Idag är Busch Thor kapten för superettans serieledare Sirius som med endast tre omgångar kvar har ena foten i nästa års allsvenska. Han reflekterar över sin tid i Norrköping och konstaterar att han har flera fina år att se tillbaka på.

– Det var tre väldigt roliga och lärorika år. Det var kul att få flytta när jag var så pass ung och lära sig att stå på egna ben. Jämfört med Uppsala så var det häftigt att komma till Norrköping där det fanns en helt annan fotbollskultur med lag i nästan varenda serie. IFK, eller "Snoka", låg fortfarande i allsvenskan när jag kom dit och Sylvia, Sleipner och Smedby låg antingen i superettan eller divisionerna under, säger Busch Thor som verkar ha stenkoll på Norrköpinglagen.

– Alexander Radesjö, som är i Sleipner nu, och Johan Rockström var väldigt bra när vi var små kommer jag ihåg. Rankingmässigt låg jag nog sist när jag kom till Norrköping men i slutet var det nog jag som var bäst.

Varför blev du inte kvar?

– Det var en ryggskada som var enda anledningen att jag försvann. Jag hade en väldigt bra relation med Stefan Hellberg som var tränare för oss då. Han sa att de hade gett mig ett A-lagskontrakt om jag inte varit skadad.

Istället för spel i Norrköping återvände Busch Thor till Uppsala där han har spelat sig upp genom seriesystemen. Hans Sirius leder superettan med tre omgångar kvar och kan säkra det allsvenska kontraktet under måndagens bortamatch mot Halmstad.

– Vi har ett drömläge just nu men samtidigt är det ett jobb som ska göras. Vi ska komma ihåg vad som tagit oss hit, hårt jobb och disciplin och vara i nuet.

Jobbiga år bakom sig

Efter säsongen går Busch Thors kontrakt ut och om det blir någon fortsättning i Uppsalalaget, eller någon annanstans, har han ännu inte tagit ställning till.

– Jag vet inte riktigt vad som kommer hända. Jag trivs jättebra och älskar Sirius men det gäller att vara 100 procent motiverad och det är jag just nu. Just nu är det jättekul och jag vill såklart spela i allsvenskan men samtidigt måste man fråga sig vad det kostar, säger han med familjelivet i åtanke.

Förra året fick han en son tillsammans med sin hustru Ebba Busch Thor, som är partiledare för Kristdemokraterna, och paret väntar nu sitt andra barn till våren. Att vara gift med en av landets toppolitiker är en speciell situation för Sirius-stjärnan.

– Det är lite speciellt men för mig är det min fru och inte en partiledare. Det kan vara tråkigt att folk har förutfattade meningar om mig eller inte ser mig som en egen individ. Sen bor vi i Uppsala och här känns det faktiskt som att jag är mer känd, skrattar han.

Mittfältaren har ett par jobbiga säsonger bakom sig där han åkt på ett par skador som gjort att han missat ett tiotal matcher. Busch Thor har dessutom epilepsi, en sjukdom han fått lära sig att hantera.

– Det var tufft förra året då hade jag hjärtflimmer och fick operera hjärtat. Epilepsin är något jag lär mig leva med som kanske kommer följa med mig hela livet. Jag har inte haft något anfall på ett och ett halvt år nu och mår mycket bättre i dag. Den här säsongen har jag spelat varenda minut, bortsett från en avstäning som gjorde att jag missade en match.