Smedbys anfallare är kontraktslös men bandet till sin träningsgrupp som han varit med att forma är starkt.

– Det kan vara kul att göra mål själv, men när jag ser dem göra lyckas är det en helt otrolig glädje. Bättre finns inte, säger 28-åringen om laget som är klubben i klubben.

Smedby AIS IK.

Killarna, ledarna Eje Bladh och Paul Chamoun, firade seriesegern med en stillsam middag på en av Mirums matställen. Det kan bli den sista tillsammans efter tre år. De nyanlända ungdomarna är inte så spända längre, utan mer avslappnade och bekväma.

– Vi får se hur det går, om det blir ett U 19-lag av dem eller om de går vidare till olika seniorklubbar.

– När jag träffade dem stod de och skämdes i ett hörn. Fotbollen har varit mitt verktyg och hjälpt dem att komma ur sitt skal, säger Paul Chamoun.

Det var för tre år sedan som Smedbys ordförande ringde och undrade om han kunde vara med i projektet. Paul med rötter från Syrien kunde språket och har själv gjort resan. Från ny till etablerad i ett nytt land.

– Vi åkte ned till fyra skolor först. Hageby, Navestad, Djäknepark, och Bråviksskolan och började spela fotboll efter skoltid med de som inte hade något att göra. De fick göra något de ville, med en riktig tränare som tog hand om dem.

Det blev naturligt att ta ett kliv till. De fyra grupperna blev en och började gå från spontan till etablerad träning. Först två gånger i veckan, senare tre när det blev klart med seriespel.

– Jag bor nära Södra plan så vi samlades där. Jag testade lite egna övningar jag tänkt på, de tyckte det var jättekul. Nu började det bli proffsigt för dem. Västar, bollar riktig elvamannaplan. Det var 20–30 killar varje gång, berättar Chamoun.

Till slut blev det naturligt med seriespel.

– Efter andra året behövdes ett nytt mål. Vi testade seriespel och när de kände att de kunde mäta sig med Åby, Torstorp och andra klubbarna växte de ytterligare. Varje helg var deras höjdpunkt.

Först tvåa i serien, nu kom laget etta. Men det var knappast målet.

Sverige United, en stiftelse för att förena och integrera människor och som vill "lyfta fram fotbollens vackra sidor", prisade nyligen Smedbys integrationslag.

Eje Bladh beskriver resan.

– De har gått från dribblingskungar till riktiga lagspelare.

Även spelaren Paul Chamoun känner att engagemanget har lyft oväntade sidor i hans egen person.

– Jag känner ett band och är otroligt stolt. Jag har själv spelat tio, elva år nu, kanske man kan bli en tränare i framtiden, säger han.