Det är lätt att peka på siffrorna. Fram till och med omgång 16 hade IFK släppt in 19 allsvenska mål.

Sex matcher senare? Fortfarande 19.

De sex raka nollorna är klubbrekord och en imponerande svit som det finns många förklaringar till. 

Artikelbild

| Filip Dagerstål och IFK-försvaret har hittat formen.

– Jag tror att det är en helhet, säger Filip Dagerstål om förvandlingen.

 

Mittbacken är en i den trio som bildat försvarslinje mestadels under säsongen. Kasper Larsen och Rasmus Lauritsen är de två övriga med Henrik Castegren som bytt av trion vid några tillfällen.

Hur förklarar man vad det är som gjort att ni inte släpper in några mål längre?

Artikelbild

| Filip Dagerstål och IFK-försvaret har hittat formen.

– Vi har fått mycket att stämma på samma gång. Dels har vi blivit lite bättre på att hålla i bollen offensivt tycker jag. Då betyder det att motståndarna inte har bollen lika mycket och kan skapa lika många chanser på oss. Sedan tycker jag att försvarsspelet över hela planen har varit mycket bättre. Vi har verkligen hittat våra roller och alla vet vad de ska göra för laget, då blir det också bättre.

Ni har fått spela ihop med ungefär samma spelare i backlinjen länge nu också, det gör också en del?

– Exakt. Och utöver det tycker jag att försvarsspelet över hela planen varit bra. Mittfältarna, anfallarna och så har vi en väldigt bra målvakt också. Bitarna har fallit på plats.

Det är roligt att spela fotboll nu?

– Det är alltid kul, men det blir roligare när man vinner och inte släpper till så mycket bakåt som mittback.

 

Även Filip Dagerstål själv har haft en stark utveckling under säsongen. Han har spelat kontinuerligt, fått stort förtroende och varit en av lagets allra mest stabila spelare den här säsongen.

– Det känns bra, precis som laget så är man inne i flowet. Man tänker inte så mycket när man spelar, det är ett bevis på att det funkar. Sedan är inte jag en sådan som tänker så mycket, jag vet vad jag kan även om jag gör en sämre match ibland eller om jag gör en bättre. En fotbollskarriär är lång och jag kommer förhoppningsvis spela många matcher så det går inte att gräva ner sig om man får en formsvacka.

Har du varit bättre än nu?

– Jag kanske är som bäst hittills just nu. För egen del kändes det ganska bra förra året också. Men det har blivit lite mer kontinuitet nu och med så många nollor blir det mer uppmärksamhet också. Det känns som att vi hittat ett väldigt bra samspel.

 

Inför matchen mot Malmö på söndag förbereder sig laget den här veckan på naturgräs på Bollspelaren. 

– Det kan vara bra. För egen del spelar det inte så jättestor roll egentligen. Jag är van att spela på vanligt gräs också, men det kan vara bra att komma in i det lite och vänja sig. Det blir en annan typ av spel, lättare att komma in i press och man får trycka till passningarna lite mer. 

Hur ser du på uppgiften mot Malmö borta?

– Det är en väldigt tuff match såklart. Ett lag som är starkt, speciellt på sin hemmaplan. Men vi är i väldigt bra form och har självförtroende. Jag ser inte varför vi inte skulle kunna vinna där.