IFK Norrköpings danska mittbackar ser fram mot söndagsmatchen på Olympia.

Blir det med heldanskt mittförsvar?

– Ja, kanske. Det kunde vara fint, men det vet vi icke, svarar de efter träningspasset på Östgötaporten.

Artikelbild

| Rasmus Lauritsen och Kasper Larsen är två danskar som ska hålla ihop IFK-defensiven.

Under tvålagsspelet höll de ihop var sin trebackslinje i central position.

– Ja, vi är konkurrenter, men det finns också fler mittbackar. Det är positivt. I ett topplag ska helst alla vara konkurrenter. Jag tror att vi kan spela i alla tre positionerna. Om vi spelar i mitten, till vänster eller höger så är vi ändå mittbackar. Vi känner varandra bra från den danska fotbollskolan och tänker mycket på samma sätt. Vi spelar på vårt sätt.

Kasper kom från Groningen till Norrköping under sommaren förra året och har redan spelat åttaallsvenska matcher.

Rasmus kom från Vejle i februari.

Då kände landsmännen inte varandra alls.

– Kasper hjälpte mig med många ting, både på planen och utanför. Det är jag riktigt glad för.

– Det har varit ganska lätt. Alla spelare tar ansvar och hjälper till. Men det är kul att det har kommit en dansk till, så har vi ju Alexander Jakobsen också. Det är bra så de andra inte bara skojar med mig.

På planen då?

– Ja, vi har bägge varit lite skadade. Vi är båda försvarsspelare med dansk mentalitet, så på det sättet förstår vi varandra.

Rasmus presenterade sig direkt med en tuff spelstil när han gav Christoffer Nyman en tryckare på första träningen och var nära att bli utvisad i sin första IFK-match (mot AFC Eskilstuna).

– Det är mer fysiskt i Danmark, men det går lite snabbare här. Det var inte så många tekniskt duktiga spelare i laget jag kom ifrån.

Har du fått lugna ned dig lite för att anpassa ditt spel i Sverige?

– Ja, jag anpassade mig under de första dagarna. Det går bättre och bättre. Jag tycker också att jag har kvalitéer som laget kan behöva. Jag försöker spela fysiskt också det ska vi kunna göra som lag. Men helst inget rött kort, svarar Rasmus med ett skratt.

Har ni koll på Helsingborg?

– Man har sett att de har förstärkt truppen och har självklart Andreas Granqvist i en central roll för laget. Det blir en tuff utmaning.

Vad tycker ni om den svenske landslagskaptenen?

– Han spelar lätt som en dansk viking, haha, tycker Rasmus.

– En fantastisk spelare som kommer hem med massor av erfarenhet. Men vi har inte så mycket fokus på Helsingborg, säger Kasper.

Märks det på träningarna att den allsvenska premiären är nära?

– Vi har haft en bra intensitet i träningen hela tiden, men det är klart att det är stor skillnad från träningsmatcher till att spela om tre poäng. Jag tror att vi är hundra procent redo, säger Kasper.