21-årige IFK-produkten Filip Dagerstål gästade vår podd Vita Stjärnan dagen efter den sköna 2–0-segern i Göteborg. Det blev tre kvart om IFK Norrköpings uppåtgående (?) säsongskurva, där han själv har fått chansen från start de fyra senaste matcherna, plus mycket annat så klart.

Inte minst söndagens tryckare på Blåvitt-ikonen Tobias Hysén, som ilsknade till rejält efter att ha farit ut över linjen.

– Han var inte så glad då men det tar man när man har fått tre poäng. Jag tycker det är kul att tjafsa lite och sparkas lite, om det inte är något överdrivet. Det tycker jag inte att den situationen var heller. När han reste på sig sa han ungefär att "vi får se sen vad som händer" men det var inte så mycket. Vi gjorde 2–0 i stället, säger Dagerstål med ett leende.

Artikelbild

Förra sommarens EM-slutspel med U21-landslaget fick också ett par minuter. Under ett par dagar blev Dagerstål lite av en nationell syndabock efter att ha orsakat en straff mot Polen, och nu berättar han om följderna det fick.

– Jag fick ett par meddelanden, på Facebook, Instagram och sånt. Folk ville att jag skulle dö, och min familj kunde stryka med också. Men såna som har ett ägg som profilbild på Twitter, man kan inte ta det på för stort allvar, säger han.

Men det var väl ändå obehagligt?

– Nja, det tycker inte jag i alla fall. Jag förstår att det kan låta så.

Du gick inte vidare med det på något sätt?

– Nja. Jag skulle säga att de har större problem än jag har, som håller på så här.

Dagerstål tog dock sitt ansvar för sitt felbeslut den gången, och har gått vidare med karriären med högt huvud.

Nu när han har fått chansen i IFK:s startelva har det varit som höger mittback i trebackslinjen.

– Det är nog den positionen som jag är bäst lämpad för. Jag kan sträcka mig till att kanske ha två positioner att byta emellan. Något år blev det lite väl mycket när jag skiftade mellan mittback, högerback, vänsterback, högerytter, innermitt och vänsterytter. Det funkar och jag kommer aldrig gnälla men om jag ska se det lite egoistisk skulle jag säga att jag är bäst som mittback och innermittfältare, säger han.

Det är en väldigt balanserad och jordnära Norrköpingskille som pratar om sitt långa kompisskap med Linus Wahlqvist.

I podden konstateras det också att i nuläget ser det inte ut att bli någon före detta IFK-spelare i tyska andraligan nästa säsong eftersom Emir Kujovic (Düsseldorf) har gått upp medan Christoffer Nyman (Braunschweig) och Sebastian Andersson (Kaiserslautern) åkte ur.

Dagerstål går igång på den hypotetiska frågan om Nyman, eller Alexander Fransson i Schweiz för den delen, skulle vara aktuell för en återgång till Norrköping i sommarfönstret.

– Jag tror det är för tidigt att vända hem redan nu. Jag tror inte de är nöjda med sina sejourer men ingen skulle bli gladare än jag om det blev så. Men "Sebbe" kommer gå till Bayern München, haha. Efter sina tolv mål i ett lag som åkte ur finns det inget annat, säger han.

Liksom hela laget vill han se en uppryckning i offensiven under slutspurten innan VM-uppehållet. Närmast väntar Dalkurd hemma på lördag.

– Vi kommer in med positiva vindar från de två senaste matcherna. Vi ska försöka bygga på det försvarsmässigt, att vara så stabila som vi har varit nu där alla springer för varandra och vi känns som en enhet. Sen vill vi utveckla vårt anfallsspel som jag tycker inte har varit tillräckligt bra. Då pratar jag om hela lagets anfallsspel, inte bara forwards. Vi måste bli mycket bättre där. Om vi steppar upp några steg där tycker jag att vi är väldigt stabila, säger Dagerstål.

Det och mycket annat kan du höra om i det senaste programmet av Vita Stjärnan.

Inte minst ytterligare en hyllning av IFK-kaptenen Andreas Johansson.

– Det är den bästa fotbollsspelaren jag har spelat med. Hundra procent.