LÄS HELA HOCKEYBILAGAN HÄR

Efter fyra år (med ett avbrott och en kortare återkomst) utomlands, i USA och Schweiz, är 25-åringen tillbaka i Sverige.

Och i Linköping.

– Jag har sagt det förut och det har verkligen känts som att komma hem. Socialt är det kanon, det är här jag har familj och min fasta punkt. Och när man går runt här i hallen och i omklädningsrummet. . . det är hemma för mig.

Hösten 2013 spelade han premiär med LHC i SHL. Mot Luleå.

Det gick inget vidare (1–5).

Sedan dess har han inlett säsongerna i Grand Rapids, Texas Stars och Kloten.

– Det är alltid något visst med första matchen. Allt drar igång och ingen vet riktigt var man står. Det är alltid lite pirrigt, alltid kul att dra igång, säger Mattias Bäckman, som upplevde en tuff säsong i Schweiz i fjol med nästan bara förluster.

– Då visste vi från början att vi skulle vara ett bottenlag och att vi skulle få kriga hårt. Det var lite kaos i föreningen och blev som en negativ spiral.

Känslan nu?

– Bra. Vi har varit svårslagna så här långt. Jag tror att vi alla tror på oss själva och. . .ja, sen får vi se. Vi får ta några etapper i taget. Det är svårt att hylla eller såga något redan nu. Men vi har en bra grupp och det är jävligt viktigt.

Redan som 17-åring debuterade han i A-laget, i en bortamatch mot Frölunda.

Några år senare var han med och tog guld i junior-VM – i ett lag med spelare John Klingberg, Filip Forsberg, William Karlsson, Rickard Rakell och Mika Zibanejad.

Alla nu hyllade superlirare i NHL. Mattias Bäckman hoppades få chansen där också, men hamnade i AHL och nådde aldrig hela vägen till Detroit eller Dallas. Nu görs en nystart i karriären med ett treårskontrakt med moderklubben där tanken är att han ska ges en nyckelroll och mycket speltid.

– Ju mer jag tänkte på det, desto mer insåg jag hur mycket LHC betyder för mig. Det är inte så många som får spela med sitt lag på högsta nivå, säger han.

Formen?

– Spelet börjar sätta sig mer och mer. Det finns alltid detaljer att nöta på, men det är på god väg, tycker jag. Jag har ändå spelat på liknande sätt tidigare.

Han knockades efter en olycklig smäll på träning tidigare i veckan, men har tränat för fullt under de senaste dagarna och ska vara klar till premiären.

– Vi kanske inte alltid har spelat den finaste hockeyn under försäsongen, men har krigat oss tillbaka och hittat vägar att vinna. Det tror jag stärker oss, säger han.

Så var hamnar LHC efter 52 omgångar?

– Jag vågar inte riktigt spekulera om det. Vi har sagt att målet måste vara att komma till slutspel. Det viktigaste är att vi tror på oss själva och det tycker jag att vi har visat att vi gör.