Påskhelgen är här och med den för många härliga hemvändarträffar. I år sammanfaller påsken med starten i de lokala fotbollsserierna. Frågan är hur roligt det blir i bygderna, om lagen i typ fyran och femman har samma dragningskraft som förr. Åsikterna går ganska mycket isär. En del säger att nivån var mycket högre förr, framför allt fanns det fler spelare. I dag saknar många reservlag, vilket i sin tur ofrånkomligen påverkar A-lagens nivå.

Jag kan själv bli trött på hur spelare prioriterar. Det var högre status på ett division 4-lag förr. Då var det svårt att platsa på den nivån och du var tvungen att träna bra för att få vara med. Samtidigt tränas det nog bättre i dag med bättre förutsättningar i form av konstgräs.

Samtidigt är själen stark i fotbollen på den här nivån. På små orter kan det vara det största som händer på byn den helgen när det är A-lagsmatch. Det blir en mötesplats, ett event där det finns en chans att träffa folk. Idrottsplatsen blir den lokala puben om ni förstår vad jag menar.

Artikelbild

| Påsken är i år premiärhelg för många lokala fotbollslag. Här är resultaten kanske inte alltid viktigast, utan mötesplatserna som matcherna "på byn" skapar, skriver Jens Bollius.

Jag tycker att det är coolt när affischer på stora gammaldags anslagstavlor varslar om nästa match. Tavlor som numera blivit digitala på många håll när många föreningar lägger upp facebookevents för sina lag.

Det är häftigt att se när Borensbergs IF spelar hemma samtidigt som Husbyfjöls marknad. När Bif gått upp i år blir det Boren i stället för Kristberg som får vara motståndarlag. Bif var i vår på Mallorca på träningsläger, Boren i Tyskland. Vem hade bästa lägret? Jag gillar också Rimforsabornas kärlek till sitt "Riffet" och jag gillar Boxholmarnas sätt att heja, inte bara på Svartåvallen utan även på sina bortaturnéer.

Hjulsbro får också i år ett sånt nytt klubbhus som Boren invigde i fjol i Motala och då kan det bli både mer hemtrevligt och mer vinstrikt på den annars ganska ocharmiga Pema arena i södra Linköping.

Det tycker jag är det stora med den lokala fotbollen, när matcherna blir mötesplatser. Att Hjulsbro också kan vinna serien tror jag för många i så fall blir en bonus, till det nybyggda huset.

Att umgås är ändå viktigast, i vilken serie man än spelar i.